Uczta dla podniebienia na Targach Regionalia 2015

 

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 kusić będą różnorodnością smaków. Odwiedzający będą mogli skosztować specjałów z różnych krajów, a także regionów Polski. Obok tradycyjnych rodzimych wyrobów zaprezentowane zostaną produkty kuchni armeńskiej, bułgarskiej, węgierskiej, tureckiej, austriackiej, ukraińskiej, włoskiej oraz greckiej.

 

Po raz kolejny na Targach Regionalia będzie można odkrywać wyśmienite smaki polskich i zagranicznych regionów. Na stoiskach wystawców królować będzie żywność regionalna, tradycyjna i ekologiczna oparta na zdrowych produktach i wytwarzana na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wśród odwiedzających pojawią się miłośnicy dobrego jedzenia z Warszawy i okolic oraz klienci biznesowi poszukujący nowych kontrahentów, m.in. przedstawiciele sieci handlowych, restauracji, hoteli oraz sklepów ze zdrową żywnością.

 

Kuchnie świata

W tym roku produkty z zagranicy stanowić będą znaczną część oferty targowej, tak więc koneserzy kulinarnych podróży na pewno znajdą dla siebie interesujące smaki. Włoskie trufle, greckie oliwki czy austriackie sery dojrzewające to tylko nieliczne z regionalnych przysmaków, które będzie można nabyć podczas kwietniowego wydarzenia. Na stoiskach zagoszczą tradycyjne słodkości: turecka baklava i mniej znana nadziewana serem feta serlava, a także ukraińska chałwa słonecznikowa. – Chałwa to jeden z nielicznych słodyczy, który oprócz białka i zdrowych tłuszczów zawiera jedynie 30% cukru. To niedużo w porównaniu z cukierkiem czy ciastkiem, w którym jest go około 80% – przekonuje Marcin Muziński, Dyrektor Zarządzający z firmy Halva. – Co więcej, jedzenie chałwy pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz pobudza krążenie i trawienie – dodaje.

 

Wśród produktów Targów Regionalia 2015 nie zabraknie także wyrobów węgierskich z pełnym wachlarzem smaków papryki oraz delikatesów kuchni bałkańskiej ze szczególnym uwzględnieniem specjałów kuchni bułgarskiej.

 

Polska kuchnia na arenie międzynarodowej

Niektórzy twierdzą, że nastała międzynarodowa moda na polską kuchnię. Nikogo nie dziwi dziś sklep z polskimi produktami w Nowym Jorku, Rzymie czy Londynie. Podczas IV edycji Targów Regionalia wystawcy nie tylko ukażą rodzime bogactwo, ale i udowodnią, że nie trzeba daleko szukać, by smacznie zjeść. Oprócz produktów tradycyjnych i regionalnych, miodów i wyrobów mleczarskich, pojawią się lokalne trunki, produkty wegańskie oraz ekologiczne warzywa i owoce, a wśród nich m.in. fasola tyczna piękny Jaś, jabłka z grójeckich sadów i truskawka kaszubska.

 

Konkurs dla wystawców

Jeszcze tylko do 10 kwietnia można zgłaszać produkty do prestiżowego konkursu na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2015. Kategorie konkursowe to: „Skarby natury”, „Promile i procenty”, „Natura i uroda” i „Rękodzieło”. Konkurs odbywa się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a na zwycięzców czeka nagroda główna, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Złoty Medal Targów Regionalia. Uzyskane tytuły pozwolą wyróżnić się na tle konkurencji, są także dodatkową rekomendacją dla klientów.

 

Atrakcje dla zwiedzających

Program IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 bogaty będzie nie tylko w regionalne przysmaki, ale również w seminaria oraz pokazy i warsztaty gotowania. Dodatkowo dla uczestników przewidziany jest konkurs na najlepsze hasło reklamowe Targów Regionalia. Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest prawidłowe wypełnienie formularza konkursowego i wrzucenie do urny w recepcji Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska. Formularz powinien zawierać: hasło reklamowe, uzasadnienie dlaczego warto odwiedzić targi oraz niezbędne dane. Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się na scenie targowej 19 kwietnia 2015 o godz.12.00, a nagrodę będzie stanowił kosz produktów wybranych wystawców.

 

Patronaty

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się pod honorowymi patronatami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego. Równolegle z IV Targami Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbywają się 20. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz III Targi Agroturystyka.

 

Informacje praktyczne

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się w dniach 17-19 kwietnia 2015 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.targiregionalia.pl oraz www.targiagroturystyka.pl.

 

***

 

Kontakt PR:

 

Joanna Kuźma, Lawenda Public Relations, 

joanna@lawendapr.com, tel. 502 096 072

 

Agnieszka Kuźma-Filipek, Lawenda Public Relations,

agnieszka@lawendapr.com, tel. 601 99 10 89

 

Marzena Rupińska, Specjalista ds. marketingu, Międzynarodowe Targi Polska,

mrupinska@mtpolska.com.pl, tel. 604 152 695 , 22 529 39 13

________

Międzynarodowe Targi Polska to organizator biznesowych imprez targowych, m.in.: China Expo Poland, Targów Regionalia i Agroturystyka. To również operator Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska zlokalizowanego przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Ten nowoczesny obiekt o łącznej powierzchni 15,2 tys. mkw. jest w pełni dostosowany do organizacji targów, zjazdów, konferencji i eventów, m.in. takich
jak bankiety, koncerty czy zawody sportowe. Powierzchnia hali wystawienniczej wynosi 10 tys. mkw., zaplecza konferencyjno-biurowego 1,2 tys. mkw., a terenu zewnętrznego 4 tys. mkw.